Mistr převleků Czhannes [www.czhannes.com] aka Tomáš Zelenka [www.uspesnyblog.info] aka Jan Baranyk [http://www.lupa.cz/autori/baranyk] aka Jorge Tamez z Mexico City [www.rlslog.net] – tedy jedna a tatáž osoba, pro jasnější identifikaci v dalším textu jsem si dovolil vymyslet označení Speedy Gonzales – si stěžuje na svém blogu http://www.uspesnyblog.info/sok-ucet-adsense-zablokovan.html, že mu Google zablokoval adsense účet.

Shodou okolností jsem před několika dny zjišťoval, co má Speedy za projekty, když se snaží být samozvanou adsense autoritou (zjišťuju celkem pravidelně projekty i ostatních chlubílků, je zajímavé, kolik SEO/SEM odborníků děla do porno affilu). Našel jsem během asi 5 minut pozoruhodné projekty – vesměs linkblogy na nelegální content na rapidshare, torrent stuff a nějaké pokusy o neumělé blackhat seo.

Pár webů pro představu:

http://www.czhannes.com

http://blog.czhannes.com

http://board.czhannes.com

http://freewebs.czhannes.com

http://board.czhannes.com/lofiversion/index.php

http://tracker.czhannes.com

http://www.rlslog.net

http://articles.hostingdb.info

Poslední jmenovaný web není, jak se zdá, v indexu Google, nevedou na něj podle Google ani žádné linky. Podle Yahoo ale linky na web vedou a není jich málo. Navíc jsou ve zdrojáku adsense kódy, ale reklamy se nezobrazují. Takže to vypadá na spam ban v indexu Google ve spojení s adsense banem dvou Speedových účtů.

To vše by se dalo pochopit, blackhat je legitimní způsob vydělávání peněz, navíc je skvělý na testování/research/development a koneckonců každý se nějak živíme. Nechápu ale, proč používal Speedy tak tupě jeden adsense účet na legitimní web [http://blog.czhannes.com] a zároveň na blackhat spam [http://articles.hostingdb.info/] (porovnejte ID adsense účtu na obou webech – jde o pub-1710606281798035 note:Speedy změnil někdy běhěm prosince/ledna kódy na blog.czhannes.com na účet pub-0313784739543440, v obou případech jsou totožné).

K tomu všemu má Speedy druhý adsense účet pro uspesnyblog.info (pub-0313784739543440) asi na jméno kamaráda/příbuzného (nejspíš onen Tomáš Zelenka, pokud to není fake identita), který mu také zabanovali. Nad důvodem lze jen spekulovat, faktem je, že web je umístěn na stejné IP adrese jako ostatní projekty [81.31.38.35] a většina webů je nějak prolinkována, objevuje se společný email, atd.

Tolik na vysvětlenou, že k banování Google AdSense účtů nedochazí bezdůvodně.

UPDATE: Tak už nejspíš vím, na základě čeho zrušil Google Speedymu oba adsense účty – na webu blog.czhannes.com měl totiž původně adsense kódy účtu pub-1710606281798035 (určitě někdy během listopadu 2006), který měl zároveň na spam webech a poté změnil kódy na účet pub-0313784739543440, který je zároveň používán na uspesnyblog.info

Poznámka – omlouvám se, že nelinkuju žádný Speedův projekt, ale mám takové tušení, že je celá Speedova “webová rodinka” v tzv. bad neighborhood, takze bych si nerad své vyprávěnky u Google očernil.