Můj velký lilkový objev

Už jsme tu dlouho neměli nic o jídle, jen samá komerce, tak je potřeba to napravit. Miluju lilek. V syrovém stavu je hezky macatej. Jako já 🙂 Evergreen úprava je vypocení a následné osmažení / ogrilování a k tomu variace na tzatziky, ideálně jako příloha ke grilovanému masu. Je to ale docela pracné a většinou na to nemám nervy.

foto Lucie Appeltauerová

U Appeltauerky jsem před pár měsíci narazil na geniální, jednoduchou a chuťově masakrální úpravu lilku podle Žána. Příprava zabere pod 10 minut (+ 45-60 minut v troubě). Zkoušel jsem to i v remosce, konzistence lilku je jiná (je to jakoby víc rozšmelcovaný), ale taky to není špatný. Doporučuju.

7 thoughts on “Můj velký lilkový objev

  1. Já miluju syrovej celer. Schválně si ho kupte, je hoooodně levnej a výbornej. Mám ho raději jak cokoliv jinýho. Nakrájím na plátky a jím jako kedlubnu nebo mrkev. Strašně zdravý. Proti všemu. Doporučuju!

  2. díky za tip, zkusím a dám vědět,, v anglii ji jsem měl jídlo z lilka od iránce a byl to nejlepší lilek co jsem měl, tak uvidíme jak si povede a’la Jean

  3. Lukas) ale vubec, blogisek preci slouzi mimojine k predstavovani veci, ktere ma clovek rad, ne?

    petr) kamarad pouziva syrovej celer na zvyseni potence, prej to pomaha 🙂

  4. Neříkej, že ty taky jíš tahle zeleninová zvěrstva, doteď sem tě měl za správného “masového” gurmána.

    Když už musíš takhle hřešit, dej si nějakej dobrej osmaženej květáček, nebo bramboráčky… . 🙂

  5. Lilek i maso jsou 2 nejvetsi nepozivatelny hnusy, teda aspon pro me. Kdyz nekdo rika, jak si pochutnal na lilku, tak uz jen cekam recept na osmazenou dubovou vetev posypanou rozemletym kremenem plovouci v motorovym oleji. Zrejme existujou ruzny sety chuti kompatibilni k ruznejm uchylkam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *